Topexpertise

Supraregionaal netwerk voor next generation sequencing

Samen met 11 andere Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen hebben UZ Gent en AZ Delta een netwerk opgericht voor next generation sequencing (NGS). Dat NGS-netwerk neemt deel aan een proefproject van het Riziv om NGS in de routinezorg voor kankerpatiënten te introduceren.

Proefproject Riziv

Next generation sequencing is een techniek waarmee we bij een patiënt de sequentie van een groot aantal genen tegelijk kunnen bepalen. Dat gaat sneller dan bij de conventionele ‘gen-per-genanalyse’ en verbetert de diagnose, de inschatting van de prognose en de opvolging van de behandeling. Met NGS-technieken kunnen we specifieke gendefecten opsporen en voor elke tumor de doelgerichte behandeling kiezen.

NGS-testen zijn complex en worden daarom vooral gebruikt in hooggespecialiseerde centra. Het Riziv wil nu onderzoeken of NGS kan worden ingepast in de routinediagnostiek van oncologische en hemato-oncologische aandoeningen. Het nodigde ziekenhuizen en laboratoria uit om samen te werken in NGS-expertisenetwerken. Voor die samenwerking worden ze financieel beloond.

Met NGS-technieken kunnen we specifieke gendefecten opsporen en voor elke tumor de doelgerichte behandeling kiezen.

Intern samenwerkingsmodel geëxporteerd

Het UZ Gent is, samen met AZ Delta als partner, uitstekend geplaatst om zo’n NGS-netwerk uit te bouwen. Intern bestaat het platform Moleculaire diagnostiek Gent (MDG) reeds langer: een hechte samenwerking tussen de diensten Medische genetica, Pathologische anatomie en Klinische biologie. Dat samenwerkingsmodel werd nu als het ware geëxporteerd naar een breed netwerk van Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen. Door te kiezen voor een respectvolle aanpak, op basis van gelijkwaardigheid, is het UZ Gent erin geslaagd een breedvertakt netwerk uit te bouwen.

Uniek aan dat netwerk is dat zowel UZ Gent als AZ Delta NGS-expertise hebben en testen uitvoeren. Het is de bedoeling om de dienstverlening in beide centra te stroomlijnen en op elkaar af te stemmen. De andere ziekenhuizen sturen stalen naar de twee centra door en krijgen klinische ondersteuning bij de interpretatie van de resultaten.

Dertien Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen maken deel uit van het NGS-netwerk: UZ Gent, AZ Delta Roeselare-Torhout, AZ Jan Palfijn, Sint-Andriesziekenhuis Tielt, AZ Zeno Knokke, AZ Nikolaas, AZ Lokeren, AZ Sint-Elisabeth Zottegem, AZ Maria Middelares Gent, Sint-Vincentiuskliniek Deinze, O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, AZ Sint-Blasius Dendermonde en AZ Oudenaarde

Deel dit artikel op: