Voortaan kunnen artsen ook van kleine of moeilijk te bereiken longletsels biopsies nemen. Dat maakt een snellere diagnose mogelijk, wat de overlevingskansen van longkankerpatiënten vergroot. Het UZ Gent gebruikte de onderzoekstechniek voor het eerst in Vlaanderen.
‘We brengen onder verdoving een klein toestel met gps in de longen van de patiënt in,' zegt longarts dr. Thomas Malfait (dienst Longziekten). ‘Dat toestelletje communiceert met sensoren op de borst en wijst driedimensionaal de route naar het letsel of het vlekje. Een heel fijne katheter gaat in de longen tot in de dichtste vertakkingen. Bij een vlekje kunnen we meteen een biopsie nemen en het vlekje eventueel markeren, zoals bij een tatoeage. Toont de biopsie aan dat het kwaadaardig is, dan weet de chirurg precies welk stukje longkwab hij moet verwijderen.’
Longkanker is wereldwijd de meest dodelijke kanker. Elk jaar krijgen tot tienduizend Belgen de diagnose en in driekwart van de gevallen is de kanker al in een gevorderd stadium. Nu voeren artsen biopsies uit als een CT-scan een letsel toont dat groter is dan twee centimeter of aan de buitenkant van de long ligt.
Dankzij de nieuwe techniek kan een biopsie al een stuk vroeger: ook bij kleinere of dieperliggende vlekken wegen de risico’s op complicaties zoals een klaplong minder zwaar door. Onderzoek wijst uit dat een snelle diagnose de overlevingskans vergroot. Bij een vlekje van één centimeter is de overlevingskans vijf jaar na de behandeling 90 procent, bij een vlekje van twee centimeter is dat 80 procent.
‘We brengen onder verdoving een klein toestel met gps in de longen van de patiënt in.’
Dr. Thomas Malfait - Longziekten