Na een beroerte zijn sommige patiënten door een functionele beperking aangewezen op één hand. Dat kan dagelijkse activiteiten zoals koken flink bemoeilijken. Het stroketeam van het UZ Gent bracht een kookboek uit voor eenhandig koken, samen met de Thuiszorgwinkel. Het boek bevat lekkere en eenvoudige recepten en stelt telkens ook mogelijke hulpmiddelen voor, zoals snij-instrumenten die je met één hand kan bedienen, ergonomische messen en klemsystemen voor potten. Twee ex-patiënten hebben de recepten en hulpmiddelen getest en goedgekeurd.
Het kookboek ‘Lekker eigenhandig. Eerste hulp bij eenhandig koken’ kwam er op initiatief van verpleegkundige Valery Termont (Neurologie/Stroke unit) en ergotherapeute Anneleen Leyman (Fysische geneeskunde en Revalidatie). Het multidisciplinaire stroketeam houdt zich bezig met de acute behandeling na een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA), maar ook met de revalidatie van mensen die met de gevolgen van een beroerte moeten leven.