Topexpertise

Revalideren in de beste omkadering

Helende omgeving

In het Revalidatiecentrum verblijven patiënten vaak voor langere tijd. Zodra het weer dat mogelijk maakt, trekken ze graag naar buiten met hun vrienden of familie, op zoek naar een fijn plekje om te verpozen. Dankzij sponsoring en met de opbrengst van heel wat activiteiten die medewerkers en sympathisanten op touw hebben gezet, kon een mooi terras worden aangelegd. Revalidanten kunnen er weer de buitenlucht opsnuiven, in een veilige en groene omgeving. De kruidentuin – waarin ze ook kunnen werken – laat hen de ziekenhuisomgeving even vergeten. Het terras werd in september 2018 feestelijk in gebruik genomen door toenmalig gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers.

Swim to run again

Opnieuw leren lopen moet op de juiste ondergrond: schokdempend en weerbestendig, zoals een professionele looppiste. De patiënten van het Revalidatiecentrum kunnen binnenkort trainen op een eigen 60 meter lange piste naast het centrum. Ex-revalidant Hendrik Deneckere zamelde voor de aanleg ervan meer dan 20.000 euro in. Met dat bedrag kan het Revalidatiecentrum ook enkele sportprothesen of blades kopen waarmee de revalidanten kunnen oefenen.

Behalve patiënten met een amputatie zullen ook de kinderen van het Kinderrevalidatiecentrum de looppiste kunnen gebruiken.

Hendrik Deneckere revalideerde in 2016 in het UZ Gent na een amputatie. Hij wilde graag iets terugdoen voor het Revalidatiecentrum waar hij zo lang verbleef. Samen met zijn vriend Jeroen Stubbe zwom Hendrik 17 kilometer in de Damse Vaart. Het duo liet zich daarvoor sponsoren.

Oud-revalidant Peter Genyn triomfeert

Dat een zware revalidatie niet het einde hoeft te betekenen van een sportcarrière bewijst rolstoelracer Peter Genyn. In augustus 2018 kroonde hij zich op het EK-para-atletiek in het Duitse Berlijn tot Europees kampioen op de 100 meter én de 200 meter rolstoelsprint  (klasse T51). Hij schreef eerder al het wereldrecord op de 100 meter op zijn naam.

De heupoperatie die hij amper een maand eerder onderging, verhinderde hem niet om zijn tiende internationale medaille op rij te veroveren. Geen wonder dat de Belgische Beroepsbond voor Sportjournalisten Peter Genyn uitriep tot Paralympiër van het Jaar 2018.

Genyn brak in 1993 zijn nek bij een duik in ondiep water. Hij revalideerde nadien in het UZ Gent. Aan het ongeval hield hij tetraplegie over: hij is verlamd van de borst tot de voeten en heeft een beperkte hand- en armfunctie.

Deel dit artikel op: